Det finns nobelförfattare som räknas som ”svåra” och det finns de som skriver böcker med underhållningsvärde för stora skaror läsare. A House for Mr Biswas, Sir Vidiadhar Surajprasad Naipauls genombrottsroman, hör till den senare gruppen. Ett hus åt Mr Biswas har i bokklubbsupplaga fått stor spridning på svenska. Handlingen är också lätt att sammanfatta: huvudpersonen vill ha ett hus …
Månatligt arkiv för januari 2018
jan 30
2002: Imre Kertész
De två nobelpristagare som har erfarenheter i nazistiska koncentrationsläger som viktigaste förutsättningar för sitt författarskap – Primo Levi och Imre Kertész – behandlar sitt tema på skilda sätt. Där Primo Levi verkar kyligt objektiv är Imre Kertész rasande subjektiv, så också i boken Kaddis a meg nem született gyermekért – en kaddish över ett ofött …
jan 29
2003: J M Coetzee
Liksom Doris Lessing har J M Coetzee sydafrikansk raspolitik som förutsättning och bakgrund för sitt författarskap. Coetzees framställning är dock mera begreppslig och intrikat associationsrik på många nivåer; han undersöker innehållet i vår syn på sådant som skam och skuld. Dessa två begrepp är centrala i Disgrace. En universitetslärare förför en ung studentska, han erkänner …
jan 28
2004: Elfriede Jelinek
Att Elfriede Jelinek fick priset, retade akademiledamoten Knut Ahnlund till den grad att han lämnade arbetet i Svenska Akademien. Enligt honom hade det ”ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid” att man gett den till en slik författare av pornografisk litteratur. Man kan tänka på Die Klavierspielerin. Erika Kohut bor med sin härsklystna mor, tvingas utbilda sig …
jan 27
2005: Harold Pinter
Få av oss – kanske ingen? – äger en sådan inbillningskraft att vi ”för våra inre ögon” kan se ett rum som beskrivs för oss. Detta förutsatt att det inte på något sätt är oss bekant från tidigare. Och paradoxalt nog blir det allt svårare ju mera ingående författaren beskriver rummets inredning, färger, ljusförhållanden, möbler osv. Harold Pinters …
jan 26
2006: Orhan Pamuk
Med stor konstfärdighet flätar Orhan Pamuk samman sin berättelse i genombrottsromanen Beyaz Kale – den vita borgen, eller slottet (den senare benämningen kan kanske väcka flera litterära associationer på svenska). Tvilling- eller spegelmotivet, det faktum att de två män som sammanförts till synes slumpmässigt för ett gemensamt projekt, befinns varandra lika som bär till apparitionen …
jan 25
2007: Doris Lessing
-Äntligen! utbrast bibliotekarien med djup känsla. Det var när jag upplyste henne om att Doris Lessing tilldelats nobelpriset i litteratur. Det var år 2007 och Lessing fyllde åttioåtta i samma månad – hon var den äldsta som någonsin fått priset. Hon var alltså född år 1919 och hon dog år 2013. Hon växte upp i Sydrhodesia, som äntligen befriade sig från …
jan 24
2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio
Vid femton års ålder blef stugan mig trång, Där jag bodde med moder min. Att vakta på gettren blef dagen mig lång; Jag bytte om håg och sinn’. Jag drömde, jag tänkte jag vet icke hvad, Jag kunde som förr ej mer vara glad Uti skogen. Med häftigt sinne på fjället jag språng, Och såg …
jan 23
2009: Herta Müller
Hon packar, för säkerhets skull, också handduk, tandborste och tandkräm i väskan innan hon stiger i spårvagnen. Hon är på väg till förhör hos säkerhetstjänsten i Ceaușescus Rumänien och hon vet inte om hon kommer att kunna återvända hem. Herta Müllers Heute wär ich mir lieber nicht begegnet är en bok i en trilogi om …
jan 22
2010: Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa är ingen sympatisk person. Det är inte heller hans protagonist i Travesuras de la niña mala (på svenska litet menlöst översatt som Den stygga flickans rackartyg). Som så många andra latinamerikanska författare har även peruanen Vargas Llosa tjänstgjort som diplomat och hans politikerkarriär kröntes av en kandidatur till presidentposten. Han är därför en …