”Die Umwertung aller Werte” talade Friedrich Nietzsche om. Men även med en stabil moralkodex kan man i livet tvingas ompröva sina värden till den del de tillämpats i bedömningen av medmänskorna. Allt är inte vad det ser ut att vara. Huvudpersonen i Barnes’ bok verkar att vara en man med både medkänsla och förmåga till …
Månatligt arkiv för december 2018
dec 29
2012 Hilary Mantel: Bring in the Bodies
Hilary Mantel hör till de få som vunnit priset två gånger. Eftersom jag rör mig baklänges i listan, är den aktuella boken en uppföljare till den första. En bidragande orsak till Mantels succé är säkert det stora intresset i Storbritannien för böckernas huvudpersoner. Det är fråga om historiska romaner och personerna kring Henrik VIII, han …
dec 27
2013 Eleanor Catton: The Luminaries
När man läser Cattons bok är det som att befinna sig inne i ett sofistikerat urverk med en mångfald olika funktioner. På över tusen sidor kretsar kroppar av olika storlek och i olika hastighet kring varandra, de stiger, sjunker och faller, avtar och växer till. Nobelpriset tilldelas en författare för hans höga ideella syften, enligt …
dec 25
2014 Richard Flanagan: The Narrow Road to the Deep North
Under andra världskriget byggde Japan en järnväg i Burma och på denna arbetade bl.a. australiska krigsfångar under olidliga förhållanden. En av dem är huvudpersonen och läkaren Dorrigo Evans. I djungelns extrema förhållanden sker en omvärdering av många värden i livet och när de överlevande fångarna blivit frigivna, möter de samma reaktion som många andra lägerfångar …
dec 23
2015 Marlon James: A Brief History of Seven Killings
A Brief History är en lång berättelse om livet på Jamaica, vilket förvisso ter sig annorlunda än vårt. Jamaica är en liten ö och dess huvudstad Kingston är en liten stad till sin kärna – men därifrån kommer stora män och kvinnor på musikens och (fri)idrottens område. // Landets bakgrund med en befolkning som härstammar …
dec 21
2016 Paul Beatty: The Sellout
Sedan 2014 kunde Bookerpriset tilldelas författare också utanför Storbritannien och Irland. Både George Saunders i det föregående och Paul Beatty skildrar tillvaron i sitt hemland USA med absurdismens medel.Beatty driver med rasismen och eftersom han själv är neger har han råd att göra det på ett grovkornigt sätt. Hans språk är uppfinningsrikt och hans iakttagelser …
dec 19
2017 George Saunders: Lincoln in the Bardo
Bardo är en obestämd själens vistelseort efter döden i österländsk religion och detta utmärks i romanen bl.a. genom att de ”talande” (tänkande?) personernas namn skrivs med små begynnelsebokstäver. Det är ju också ett sätt att åskådliggöra utplånandet av de oväsentliga personlighetsdragen.Det är fråga om de dödas kommentarer till en historisk händelse – Abraham Lincolns 11-åriga son …
dec 17
2018 Anna Burns: Milkman
Bookerpriset är ett gammalt och ärevördigt litterärt pris, namnet syftar på familjen Booker. Det finns också de som tror att namnet Diktonius var en pseudonym. Middle-sister, bokens berättare och huvdperson, har tre yngre ”wee sisters” som agerar kollektivt och nästan synkront. De är alla tre under tio och det faktum att de sysselsätter sig med djupsinniga spörsmål …
dec 15
Möten och mänskor, del 100
Fyra inspirerande nya bekantskaper ville jag avsluta denna serie med, två män och två kvinnor som – i kort sammanfattning – hjälpt mig att överleva denna höst och den gångna sommaren. Det har inte varit min mening att redogöra för sensationella ting utan för mycket vardagliga. Den sista presentationen avses inte heller som en höjdpunkt utan hon är …
dec 13
Möten och mänskor, del 099
Han har en liten egenhet som man annars brukar kunna iaktta bara hos mycket långa mänskor. Och då har den en annan orsak. Han bugar sig för den han talar med. Det är inte en djup hovbugning och inte heller det japanska huvudfällandet med rak rygg. Det är inte dålig hörsel. Det är som om han …