«

»

okt 20

Möten och mänskor, del 072

I Esbo finns en ökänd förort och i förorten finns ett höghus och i höghuset finns en källare och i källaren finns en verkstad och i verkstaden finns en man – för det mesta.

Han får mig att tänka på Spede – underhållaren och filmmakaren Pertti Pasanen. I en av dennes filmer får en av huvudpersonerna sitt kaffe serverat i hängmattan med hjälp av en invecklad räcka spakar och trissor och hävarmar. Spede var en passionerad uppfinnare med bl.a. en kastmaskin som gör hopptornen överflödiga för backhoppare.

Riktigt så invecklat är det inte här men många vardagens små och stora hjälpmedel har blivit uttänkta och förverkligade i detta underjordiska utrymme. Och många är de tacksamma som fått obetald hjälp i praktiska ting av verklighetens Oppfinnar-Jocke. Redan att sätta upp en hylla eller montera en soffa kräver resurser som många äldre inte har – eller har råd med. Enkla hjälpmedel ss. hjul monterade under tunga möbler underlättar städarbetet för dem.

Här nere blir kontrasten överväldigande till verklighetens Nedbrytar-Jocke. Hon som, uppe i ljuset, finner tusen sätt att försvåra tillvaron och betunga sin medmänska med sorg och saknad. Hon som hatar.