Det senaste jag läste av honom var en volym med två essäer – Älykkyyden sokkeloissa. Johdatus idiotiaan resp. Kauhunkylväjät. Kirjoitus radikaalista häviäjästä. Blandningen ger en god bild av denna författarfilosofs skrivsätt. I den första essän visar han hur idiotiskt det är att tro på intelligenstest och -kvoter, i den andra behandlar han terrorbombarna som urbilden …
Månatligt arkiv för april 2019
apr 28
1962 Wolfgang Koeppen
Som duvor i gräs är personerna i Wolfgang Koeppens Tauben im Gras. Ibland lyfter hela flocken och betar snart på annat håll. Och denna roman består av ett stort antal berättelsesekvenser avfattade i ett slags joycesk medvetandeströmteknik. Den utkom 1951. Den är en kritik av det efterkrigstida tyska samhället, där västorienteringens avigsidor nu kommit till …
apr 26
1961 Hans Erich Nossack
Som existentialist är det själva döden, dödsögonblicket, han vill beskriva – eller snarare ringa in på något sätt. För som han själv säger: ”Über die Formulierung geht die Wahrheit zum Teufel.” Man kan tänka att det är krigserfarenheterna som gjort Nossack till existentialist. Kanske tänker man då rätt – men vad har det för betydelse? …
apr 24
1960 Paul Celan
När bokstäverna dör. När orden löses upp. När versen den står och den hackar som en söndrig grammofon. Den upplevelsen följer varje poetisk övermättnad i spåren. Paul Celan kom från en av nazisterna ockuperad stad i Rumänien och hans förstlingsverk publicerades något år efter krigsslutet. Till surrealisterna räknades han och han sökte sig en grupp, …
apr 22
1959 Günter Eich
Och det som Paul Celan företar sig (nästkommande inlägg) föregrips av Günter Eich, åtminstone här i bloggens likriktade värld. En av hans mest kända dikter heter Inventur, den börjar: ”Dies ist meine Mütze, / dies ist mein Mantel, / hier mein Rasierzeug / im Beutel aus Leinen.” Den slutar: “Dies ist mein Notizbuch, / dies …
apr 20
1958 Max Frisch
Kanske var Max Frisch före sin tid. En kännspak bok av denne schweiziske författare är Der Mensch erscheint im Holozän. Idag finns det många katastrofmänskor, som isolerar sig i väntan på att något Stort skall ske, som övar sig i överlevnad och bunkrar mat och alla slags förnödenheter för det fall att… och det är …
apr 18
1957 Erich Kästner
I mitt föräldrahem fanns två böcker på lättläst tyska i bokhyllan – Emil und die Detektive och Drei Männer im Schnee. Båda har Erich Kästner som författare och hur de hamnat där, vet jag inte. Men mina föräldrar hörde till den generation som läste tyska som första främmande språk. Med dessa pärmbilder var jag alltså …
apr 16
1956 Karl Krolow
Han devalverar de existentiella symbolerna — eller kanske är det motsatsen han gör? För vad är nu Bergen? Vad är egentligen Havet, om det inte finns någon som står på stranden och vinkar? Karl Krolows naturlyrik är inte vanlig naturlyrik. Blommorna är stundom besjälade, visst, men de har ovana ting att förtälja för dem som …
apr 14
1955 Marie Luise Kaschnitz
Jag må anföra en dikt av frifrun (nej, titeln finns bara på tyska) Marie Luise (född Freifrau von Holzing-Berstett) Kaschnitz: Der Leuchtturm. Wer weiß, ob diese Alten auf der Insel Wirklich die richtigen waren, das Kind zu erziehen. Ein Trinker, eine Schlampe. Sie gaben es her unter Tränen. Da kam es aufs Festland, weit fort, …
apr 12
1954 Martin Kessel
Martin Kessel var berlinare. Också han belönades med olika utmärkelser men fick aldrig ett genombrott hos den stora publiken. Han kunde skriva och publicera jämförelsevis ostört under Tredje republiken, utan att han själv och hans verk för den skull var medlöpare resp. medgörliga inför makten. Han levde åren 1901-1990 och dog på sin födelsedag, den …