Den jargong som odlas i boken skall vara den som är typisk för brittiska män och det är puben som är tillvarons centrum – the public house. Det är mycket möjligt att det förhåller sig på det sättet och kritikerna tycks ju instämmande ha identifierat den. Jack har dött och hans vänner företar bl.a. en …
Månatligt arkiv för januari 2019
jan 28
1997 Arundhati Roy: The God of Small Things
De små detaljernas författare finns det många av men inte många med lika många omständliga små utvikningar som Arundhati Roy. Varligt frågsam lotsar hon sin berättelse vidare genom djungeln och över oceanen och de retoriskt halvöppna frågorna inbjuder till ständiga reflektioner över små ting som är stora. Varför är allting som det är? Varför är …
jan 26
1998 Ian McEwan: Amsterdam
Och Amsterdam liknar The Blind Assassin (22 januari) i det att en huvudperson är en död kvinna när boken börjar. Denna gång handlar det om några män som stått i förhållande till Molly. Det handlar också om solidaritet och brist på sådan, och om vänskap — verklig och inbillad sådan. Överraskande nog handlar det glimtvis också om nåd, …
jan 24
1999 J M Coetzee: Disgrace
Moraliskt är Bookerböckerna minst sagt mångskiftande vad innehållet anbelangar. Men eftersom författandet är en allvarlig sysselsättning är författare vanligen moralister. För om man anser frågan om rätt och fel likgiltig, varför skulle man då skriva om den? Den allmänmänskliga etiken låter sig uttryckas med många olika stilmedel, bland dem ironin, och skribentens egen livshållning lär …
jan 22
2000 Margaret Atwood: The Blind Assassin
Hon är död nu. Ändå är det Laura som är huvudpersonen i Margret Atwoods The Blind Assassin. Det är sitt förhållande — hon hade många förhållanden — till henne som andra, framför allt den äldre systern Iris, nu återberättar och begrundar på gamla dagar. Men där finns också en man på flykt, i dubbel bemärkelse: från …
jan 20
2001 Peter Carey: True History of the Kelly Gang
Ned Kellys gäng var ett kriminellt band som härjade i Australien på 1800-talet, berömt bl.a. för sina storvulna illdåd och ledarens hemmagjorda rustning. Hans barndom var svår, han terroriserades också av myndigheterna och han avrättades genom hängning. Ett tacksamt ämne för skönlitteratur – samt film och musik – som också kan utnyttja autentiska dokument. Peter …
jan 18
2002 Yann Martel: Life of Pi
Pi som i Piscine, hans dopnamn: Piscine Molitor Patel. Och som detta första namn inbjöd till allehanda tråkningar från kamraters sida, förvandlar han det i en performans vid skolans namnupprop till den grekiska kortformen: ett skjul med korrugerat plåttak, som erbjuder honom skydd i världen. (Om liknande besvär med förvanskningar – denna gång av efternamnet …
jan 16
2003 DBC Pierre: Vernon God Little
Ämnet kan knappast vara allvarligare – sexton mördade barn – men författaren kallar sitt verk ”a comedy”. Visserligen kan man hänvisa till Dante och termens etymologi men man anar ändå hurdant innehållet är. ”A 21st-century comedy in the presence of death” är skriven på slangengelska och att läsa den på ”svenska” är inte mycket lättare — …
jan 14
2004 Alan Hollinghurst: The Line of Beauty
Med sitt motbjudande innehåll blev The Line of Beauty inte oväntat en publikframgång i brittisk television. Alla slag av perversioner lockar ju åskådare mera än de romaner som länder till eftertanke och bättring. Livet i de pösigt självbelåtna överklassalongerna leder tanken till J Alfred Prufrocks reflexioner över livets tomhet hos T S Eliot: In the …
jan 12
2005 John Banville: The Sea
Vid havet är det som utspelar sig John Banvilles The Sea. Havet, havet, det oföränderliga och ständigt skiftande. Därför också den överlägsna metaforen för mänskolivet men inte för döden. Huvudpersonen minns. Han minns då han träffade den familj som han aldrig skulle glömma och han minns sin hustru och han minns att hon dog, hur …