«

»

mar 23

1974 Nadine Gordimer: The Conservationist

Ordet konservationist finns inte på svenska – åtminstone fanns det inte innan detta skrevs – men kunde gärna tas i bruk. Det kan då med fördel användas för att beskriva en person som är konservativ av naturen, dock inte nödvändigtvis i politiken, och därför oförmögen att medverka till något slags förändring av något.

Paulus säger: ”Förvandla er själva genom ert sinnes förnyelse!” Med denna metanoia avser han den nödvändiga omkastningen av hela livsinriktningen från det materiella till, inte det andliga, utan det amateriella. Det är nödvändigt att pengar och annat sådant saknar betydelse. Innan dess kan synden inte bekännas och absolveras.

Huvudpersonen hos Gordimer befinner sig i Sydafrika och han kan därför inte isolera sig från skeendena i samhället. Han försöker, och detta är hans tragedi.

Hon som hatar vägrar att se sig i spegeln. Hon vägrar att ens för sig själv erkänna sitt brott, än mindre vidden och tyngden av sitt svek och sin mened. Men åren går också där samhället inte brottas med frågan om apartheid, åren går och giftets verkan sprider sig. Det droppar ner, droppar, droppar långsamt ner för generationstrappans alla steg.

Ett motgift måste intas. Det står Ånger och Bot på förpackningen.