Månatligt arkiv för september 2017

sep 27

Ett undantag

Vanligen har jag i denna blogg tagit upp författare för deras stora litterära förtjänsters skull men mina pessimistiska reflexioner om Nigeria i det föregående gör det befogat med ett undantag. Ken Saro-Wiwa var en nigerian som arbetade för demokratiska rättigheter. För detta hängdes han under Sani Abacha. Kenule Beeson Saro-Wiwa kämpade för sitt folk, ogoni, som bebor …

Fortsätt läsa »

sep 21

Trist

Chimamanda Ngozi Adichie har haft publikframgång med böcker som Lila hibiskus, En halv gul sol och Americanah. Uppenbarligen är hon en levande nigeriansk kvinna men när man läser henne kunde man tro att böckerna är nedtecknade på basen av någon TV-såpa, kanske ett grupparbete av ett erfaret team som vet vad publiken vill ha. Och liksom …

Fortsätt läsa »

sep 19

Rik på fattigdom

Nigerias Akinwande Oluwole (Wole) Soyinka var den första afrikanen som vann nobelpriset i litteratur. Det var år 1986 — två år senare blev Naguib Mahfouz den andra. (Samt den första och hittills enda från arabvärlden.)  Soyinkas husgud är Ogun, järnets och eldens gud i afrikansk mytologi. På honom tror han såsom trodde han icke. Soyinka har …

Fortsätt läsa »

sep 16

Huset faller sönder

Nigeriansk litteratur är i mångas ögon Wole Soyinkas böcker. Nigerianska författare – inklusive Soyinka själv – ser ut att värdera Chinua Achebe högst. Soyinka och Achebe, eventuellt tillsammans med J. P. Clark, räknas till den nigerianska litteraturens äldste. Också en ytlig och populär nutidsförfattare som Chimamanda Ngozi Adichie gör Achebe sina textuella reverenser – expressis verbis …

Fortsätt läsa »