Månatligt arkiv för augusti 2016

aug 31

Ferdydurke

En exilförfattare var också Witold Gombrowicz. I hans fall blev exilen påtvingad när han var några år och trettio, i Argentina 1939. Därmed kom han själv att ställas i samma situation som huvudpersonen i den märkliga romanen Ferdydurke från 1937.   Huvudpersonen vill inte bli mogen, han vill förbli i ett stadium av omogenhet och …

Fortsätt läsa »

aug 30

Borta

Emigrationen var många polska författares öde. I Skamandergruppen var Jan Lechón en av dem vars landsflykt ändade i tragik – han tog sitt liv.   Man talar om ’grafomani’ i samband med Lechón, han ville betvinga ensamheten och sina personliga problem med skrivande, ett tvångsmässigt skrivande. Samtidigt var förhållandet mellan verkligheten och beskrivningen av verkligheten …

Fortsätt läsa »

aug 29

En epigon

För att återgå till de poetiska blomstren på polska: pseudonymen Jan L. måste väl betraktas som en epigonpoet. Hans produktion på polska språket är också synnerligen sparsam, närmast obefintlig.   Det är svårt att avgöra om den enkla diktionen och avskalade emblematiken är betingade av en avvikande stilkänsla eller helt enkelt beror på bristande språklig …

Fortsätt läsa »

aug 28

Siffror, Polen, litteratur

Den vackraste visan om kärleken kom som bekant aldrig på pränt. Den begrovs ju i en massgrav i Flandern med en fattig parisstudent.   Hur mycket av vår uppskattning av litterära verk är beroende av tillgång, reklam, marknadsföring, upplagestorlek, språkkunskaper och andra estetiskt mer eller mindre ovidkommande faktorer?   Polen har över 38 miljoner invånare, …

Fortsätt läsa »

aug 27

Blomsterspråk

Den förste av Skamanderpoeterna är Julian Tuwim. Han skrev ett vardagligt språk med inslag av slang och obsceniteter men också barnlitteratur. En bukett polska blommor räcker han fram i Kwiaty polskie. Så börjar Część pierwsza och Rozdział pierwszy:   Bukiety wiejskie, jak wiadomo, Wiązane były wzwyż i stromo. W barwach podobne do ołtarza, Kształt serca …

Fortsätt läsa »

aug 26

Man borde…

Skamander är namnet på en grupp polska poeter, gruppen bildades år 1918 i Warszawa. Man strävade till realism, till att uttrycka saker och ting på ett enkelt och tydligt språk. Och vad är ”Skamander”? Skamandros på grekiska, det är den flod invid vilken de trojanska krigen utkämpades. Xanthos är ett annat namn på floden eller …

Fortsätt läsa »

aug 25

Något om att gå över en bro

När Leopold Staff skall gå över en bro – om den så överbryggar Skamander eller något annat vattendrag – skildrar han det på följande vis:   Most   Nie wierzyłem Stojąc nad brzegiem rzeki, Która była szeroka i rwista, Że przejdę ten most, Spleciony z cienkiej, kruchej trzciny Powiązanej łykiem. Szedłem lekko jak motyl I …

Fortsätt läsa »

aug 24

Franciskus — virrhjärnan

Hur kan man förena Friedrich Nietzsches och franciskanernas tankevärld?   Det kan man inte. Men Leopold Staff försökte göra det. Och han räknas till en av 1900-talets allra främsta polska poeter, han inspirerade bl.a. den berömda Skamander-gruppen.   Franciskus av Assisi kan säkert inspirera poeter men han är inget föredöme för kristna.   Där vår …

Fortsätt läsa »

aug 23

På flykt

Romano Boodos hette en tidning som för mig blev inkörsporten till zigenarnas värld. Jag kom senare att i journalistiska sammanhang besöka gamla analfabeter i västra Nyland, zigenarmissionens barnhem i Mårtensby i Sibbo och andra fästpunkter för zigenskt liv och kultur. Det som först förundrade mig var zigenarnas ovillighet att berätta om sitt språk och sitt …

Fortsätt läsa »

aug 22

Det öppna samhället och du

’Det öppna samhället’ har ju annars som begrepp gjorts känt av Karl Popper. Även om Leszek Kołakowski tycks hålla med honom i kampen mot absolutismen, kritiserar den polske filosofen Poppers kunskapsteoretiska grundval: When Popper argues that in the development of science we can, on empirical grounds, eliminate certain hypotheses as contrary to experience, and that …

Fortsätt läsa »

Tidigare inlägg «