Månatligt arkiv för juli 2016

jul 31

I en förtrollad skog av antenner

Det latinska ordet antenna betyder ”segelrå” och ordet användes först om insekternas känselspröt. Senare fick ordet sin andra användning inom radiotekniken.   Och Adam Zagajewski använder det säkerligen i båda betydelserna. I går [30/7] citerades dikterna om antennerna på Alperna. Men Zagajewski diktar oftast om mycket vardagligare ting som när han ger sina dikter namn …

Fortsätt läsa »

jul 30

Antenner i torka

Antenner i regn är det svenska namnet på Adam Zajewskis diktsamling Niewidszialna ręka – och den osynliga handen är ett namn som motsvarar det svenska.   En osynlig hand rör kanske också antennerna på Alpernas topp:   Nocą, wysoko w Alpach, Anteny nie śpią, Anteny czuwają, Obracają się uważnie I szepczą: Mesjaszu, przyjdź wreszcie.   …

Fortsätt läsa »

jul 29

Stoden av stoft

Världen är full av förträffliga mänskor.   Hyggliga!   Eller goda och ädla, som Fröding kallade dem. Lämpliga att bildhuggas i marmor, gjutas i brons.   Aposteln Jakob frågar: ”Om en broder eller syster saknar kläder och mat för dagen och någon av er säger till dem: ”Gå i frid, klä er varmt och ät …

Fortsätt läsa »

jul 28

Det plattas börda

Eftersom mänskor i allmänhet skyr självständigt tänkande, är våra övertygelser också underkastade modets växlingar.   Det är inte så att folk efterhand och på grundvalen av moget övervägande övergår från en ståndpunkt till en annan. Nej, genast när exempelvis olika perversioner av massmedia förklaras politiskt korrekta, sker en snabb förskjutning i gallupsifforna.   De som …

Fortsätt läsa »

jul 27

Detektivromanens väsen

Varför är svenska detektivromaner så dåliga?   Det är lätt att tidsbestämma ”guldåldern”. Det var under 40-, 50- och 60-talen som H.-K. Rönblom, Stieg Trenter och Maria Lang skrev sina bästa böcker.   Redan titelromanen till denna blogg, Maria Langs Camilla vid skiljevägen, hör till nedgångsperioden. Orsaken? Den framgår av det följande.   Adam Zagajewski …

Fortsätt läsa »

jul 26

Jag

Av Rembrandts målningar finner jag hans självporträtt från äldre dagar mest fascinerande. Den polske diktaren och essäisten – filosofen, kunde man kalla honom – Adam Zagajewski menar att det inte är lätt att se sitt eget ansikte, därför att när man betraktar det i en spegel är det inte det ansikte som livas av en …

Fortsätt läsa »

jul 25

Nordpolen åt nordpolackerna!

Man kan ju fråga sig: om Polens gräns förskjutits österut samtidigt som landet ständigt förlorat nya områden i väster ända tills Polen helt och hållet befunnit sig öster om Polen, hade Polen då längre varit Polen – och polackerna polacker?   Om besättningen på barken Albertina under hennes långfärd ständigt bytt ut slitet och söndrigt …

Fortsätt läsa »

jul 24

Lättsamhetens olidliga allvar

De “Mr Bayes’s troops” som nämns i Fieldingcitatet igår (23.7) är författarens allusion till ett satiriskt skådespel, The Rehearsal från 1671. Styckets författare är inte med säkerhet kända men man ironiserar där över dåtidens heroiska skådespel.   Det är John Dryden som karikeras som ”Mr Bayes” och då han i stycket tillfrågas hur han tänkt …

Fortsätt läsa »

jul 23

Nävrättens Clausewitz

Det ofrivilliga och tekniskt betingade avbrottet i bloggens regelbundenhet flankeras tidsmässigt av två blodsdåd – det i Nice och det i München.   Det är förståeligt att muslimsk indignation riktar sig mot dessa orter, den ena ökänd för ytlig flärd och den andra för en årlig supfest. Även om denna karakteristik nu inte förklarar dåden …

Fortsätt läsa »

jul 19

Förlåt en yngling, som kommer för sent

När jag i ett inlägg för den 14 juli för första gången nästan förutspått en tragisk händelse, strejkade datorn. (Nu är den forna dagliga regelbundenheten utbytt i stulna ögonblick vid stadsbibliotekets dator.) Det bev därför aldrig publicerat på Frankrikes nationaldag. Det var ju för väl. Ju mera man skriver och spekulerar, desto mindre blir sannolikheten …

Fortsätt läsa »

Tidigare inlägg «