Månatligt arkiv för maj 2016

maj 31

Vad är bra?

När jag nämnde Artur Lundkvists verk som min ingång till den latinamerikanska litteraturen, är det med den underförstådda förutsättningen att sådana verk är nödvändiga som introduktion. Det förhåller sig inte så med exempelvis tysk eller fransk litteratur.   Bengt Holmqvist skriver i Den moderna litteraturen, utgiven för jämnt femtio år sedan, att oenigheten i värderingar …

Fortsätt läsa »

maj 30

”När en människa måste ryckas ut ur ens hjärta”

Innan dess en färsk läsefrukt, ett stycke ur Vilhelm Ekelunds Böcker och vandringar:   ”När en människa måste ryckas ut ur ens hjärta, ryckas ut som en sjuk tand, då är det som hade livets öga plötsligt skräckfullt nära ställt sig inpå dig, närmat sig ditt –, och i isande skräck blev du varse, som i …

Fortsätt läsa »

maj 29

Åsnebryggor

Habent sua fata libelli.   Det är märkligt hur en text i en bok kan återkalla minnet av den plats där man läste den. Den bok jag hänvisade till häromdagen, Løgneren av Martin A. Hansen, utspelas på en ö vid namn Sandø.   Sandö finns också i Hangö och det var där jag läste boken. …

Fortsätt läsa »

maj 28

Katten i säcken

I inledningen till diktsamlingen Mörkerseende berättar Tomas Tranströmer:   Jag blir sömnig under bilfärden och kör in under träden vid sidan av vägen. Rullar ihop mig i baksätet och sover. Hur länge? Timmar. Mörkret hann falla.   Plötsligt är jag vaken och känner inte igen mig. Klarvaken, men det hjälper inte. Var är jag? VEM …

Fortsätt läsa »

maj 27

Ormagift

José Echegaray y Eizaguirre var den första i raden av spanska Nobelpristagare i litteratur. Han fick ett av de allra första prisen, år 1904, mycket till den tidigare avhandlade 1898-gruppens förargelse. Han delade priset med Frédéric Mistral.   Motiveringen var att han förvaltade stolta spanska dramatiska traditioner men namnet Mistral låter ana att Echegarays baskiska …

Fortsätt läsa »

maj 26

Orm

Då är det Stig Dagerman jag tänker på. I Ormen låter han den reptil som gett boken dess namn konkret slingra sig genom handlingen som en symbol för ondskan, våldet, hatet.   Uppenbarelseboken nämner ”draken, den gamle ormen som är Djävulen och Satan” (20:2) men i övrigt är ormen i Nya testamentet inte någon framträdande …

Fortsätt läsa »

maj 25

För en dag…

Livet en dröm-motivet hos Calderon har mycket gamla anor, ibland sammanflätat med Kung för en dag (eller baron i Jeppe paa Bierget). Också en gammal arabisk sägen berättar hur ett antal unga män fås att tro att de redan befinner sig i paradiset och därefter går i strid utan rädsla för döden.   Hur vore …

Fortsätt läsa »

maj 24

Svalan och Karthago

Luis de Góngora y Argote, ja. Han var en sonettens mästare som blev allt mera förkonstlad och kryptisk och han kommenterade och förklarade fortgående sin egen poesi.   Men gruppen 27 tog sitt namn av att den samlades 1927, vid festligheterna 300 år efter Góngoras död. Så är gongorismen fortfarande levande i spansk litteratur, en …

Fortsätt läsa »

maj 23

Goja

En berömd dikt av Andrej Voznesenskij (se 27 april) heter Goya! och den är oöversättlig. Den anspelar på ljudlikheten med en mängd ryska ord på go- :   Гойя   Я — Гойя! Глазницы воронок мне выклевал ворог, слетая на поле нагое. Я — горе.   Я — голос Войны, городов головни на снегу сорок …

Fortsätt läsa »

maj 22

Något annat

De skapade intressena: marionettskådespel  av Jacinto Benavente är ett av de få verk som översatts till svenska av denne spanske dramatiker. Det är inte så stor skada skedd därmed, Benavente hör inte till de största men han är tämlig på många sätt. Han är en tämligen god författare och dramatiker och han är tämligen bra …

Fortsätt läsa »

Tidigare inlägg «