«

»

jan 17

2013 Sibylle Lewitscharoff

Hennes far var en bulgarisk läkare som tog sitt liv och hon studerade religionsvetenskap i olika länder. Hon dog i fjol och hon var evangelisk och hon kritiserade predikans och gudstjänstens hållningslösa och förvildade former i sin kyrka.

Pong är hennes berättelse om en galen mänska som vill förändra världen och denna mänskas galna men konsekventa logik bestämmer berättelsens innehåll.

Så långt uppslagsuppgifter.

I romanen Blumenberg upptäcker filosofen med detta namn en natt ett lejon i sitt arbetsrum. Vad som sedan händer skall jag inte redogöra för; däremot kan jag försäkra att sådant händer i verkligheten.

En man jag känner tog sitt liv efter att ha sett vilda kattdjur i sin bostad. Hallucinationer, om vilka man vet att de är hallucinationer, är förödande.

Och Lewitscharoff ser värre saker än så hända i dagens samhälle. Det kan räcka med att säga att hennes moral är vad som kallas ”gammaldags”.

En kvinna jag känner såg inga lejon men storgrät vid tanken på Finlands nuvarande regering. Jag är van vid att möta mänskor som skäller eller gnatar på politikerna – men hennes förtvivlan var ordlös och tårfylld.

Det finns lejon som få ser i vårt samhälle och förstäderna är befolkade av leoparder för den som har öppna ögon. Det är inte ett folkbyte som äger rum, som högerextremisterna tror, utan ett moralbyte som de rödgröna är det ansvarslösa upphovet till.