«

»

apr 22

Trohet

Vem stod som segrare i andra världskriget?

 

De flesta svarar: västmakterna, några: de allierade. Finländare hänvisar till vinterkriget och menar att vi i moralisk mening på något vis ändå stod som segrare, trots att vi förlorade.

 

Men för ryssarna är det givna svaret: det var Sovjetunionen som vann kriget. Den 9 maj, segerdagen, är en stor festdag i Ryssland. Då firas segern i det stora fosterländska kriget.

 

Ryssar som emigrerar till väst har svårt att förlika sig med att deras seger inte blir restlöst erkänd här.

 

En av de allra populäraste dikterna i rysk litteratur har kriget som bakgrund, även om dess innehåll tycks strikt personligt och även titeln tyder på detta: B. C. på ryska, en förkortning för V. S. eller Valentina Serova, Konstantin Simonovs älskade.

 

”Vänta på mig” inleds varje strof och de sista raderna säger att ingen annan förmådde vänta som hon, därför kommer han tillbaka från kriget, därför segrar Sovjetunionen. Dikten är daterad 1941.

 

Жди меня, и я вернусь,

Всем смертям назло.

Кто не ждал меня, тот пусть

Скажет: – Повезло.

Не понять, не ждавшим им,

Как среди огня

Ожиданием своим

Ты спасла меня.

Как я выжил, будем знать

Только мы с тобой,-

Просто ты умела ждать,

Как никто другой.

 

Dikten är ingen vanlig kärleksdikt utan en sovjetisk-patriotisk dikt som färgas av poetens kärlek till den kvinna han besjunger. Det egentliga temat är, trots allt, kriget.

 

Genom att vänta på honom har Valentina räddat hans liv; genom trofasthet och uthållig kamp har alla sovjetmänskor fört kommunismens ideal till seger.

 

Genom att svika har hon som hatar ödelagt mänskoliv och kristen tro förhånas.