«

»

feb 21

Möten, virus och mänskor, del 489

Rimskij-Korsakov i bilens CD-spelare tystas plötsligt av ett trafikmeddelande: en brinnande bil gör att vägen är avstängd… det är bara några kilometer dit längs samma väg.

Olyckor händer ibland. Jag väljer Ring I i stället.

Där berättar trafiktavlan att två körfält är avstängda i tunneln. Jag ser på avstånd kön av stillastående bilar – den är lång.

Ibland händer två olyckor samma dag. Jag tar en genväg som få tycks känna till och passerar obemärkt dem allihopa. Färden fortsätter men på motorvägen syns blinkande sirener. En långtradare med östeuropeiska skyltar har glidit av vägen i god fart.

Statistiskt sett kan det knappast inträffa något mera nu. Men några kilometer längre fram passerar jag en lastbil som står stilla på motorvägen. Dess ena bakhjul är kvaddat, förvridet, föraren vandrar närmast generad av och an bredvid fordonet i väntan på assistans.

Sannolikheten för ytterligare incidenter på denna resa är nu så försvinnande liten att jag ökar farten och även skulle släppa greppet om ratten, om jag inte bibringats en så god uppfostran vid sidan av de matematiska studierna.