«

»

mar 29

1972 John Berger: G.

Namnet John Berger associerar jag, liksom säkert många, med konstkritik och med böcker om seendets konst, eller iakttagandets. Men han har alltså vunnit Bookerpriset med G.

G. är en Don Juanfigur och om hans eskapader finns alltså inte mycket att säga. Boken är dessutom vad man kunde kalla experimentell litteratur och vid prisutdelningen kritiserade Berger prisgivaren, Bookers, för deras exploatering av slavarbetskraft i Karibien under 130 års tid. Halva summan donerade han till de engelska Svarta pantrarna – dvs. till arbetet för färgades rättigheter.

Man minns, om man minns, prisutdelningen vid OS i Mexiko fyra år tidigare. Ettan och trean på herrarnas 200 meter, Tommie Smith och John Carlos från USA, stod med sänkt blick och en svarthandskad näve lyft mot skyn när deras nationalhymn spelades. Även tvåan, Peter Norman från Australien, stödde manifestationen på olika sätt.

Hur det är med romanen vet jag nu inte men John Berger kan alltså lära oss att se och även att göra något åt det vi sett och insett. Sådana författare är alltid goda författare även om deras böcker skulle vara dåliga.