jun 27

Möten, virus och mänskor, del 1480

Fotbollsspelaren jag nämnde satt på en bänk vid en grillkiosk. Medan han berättade om sina sorger hörde man en mänskohop föra oväsen någonstans i närheten. Det var den som lockat dit honom. Det var FC Bemböle som hade hemmamatch.

Det var fritt inträde och jag gick och besåg den i brist på annat. FC Bemböle spelar i femte divisionen men det speciella med denna match var att det var första gången en av lagets matcher skulle televiseras. Direktsändningen ombesörjdes av Bemtech och man fick genast problem.

TV-publiken kräver att vissa betydelsefulla moment i spelet genast skall visas i repris och i långsam rörelse. Målen, naturligtvis, men också situationer som kräver kitsliga domarbeslut. Och nu fungerade den inte.

Domaren – han kom från Bodom och var helt opartisk – fattade det ovanliga beslutet att dessa situationer skulle upprepas möjligast korrekt. Om exempelvis Måns Mbappé Nylund från BFC fällts innanför straffområdet, utdömdes visserligen straffspark men till yttermera visso fick de inblandade upprepa händelsen till den närvarande publikens och framför allt den frånvarandes fromma.

Detta gjorde att matchen drog ut på tiden och att det blev långtråkigt. Domaren (han har regisserat lokala revyer) var noggrann och ibland fick man spela upp en dramatisk tilldragelse fyra-fem gånger. Som då Leif Lewandowski Lindholm befann sig alldeles på gränsen till offside när BFC utjämnade.

Första halvleken tog tre och en halv timme i stället för fyrtiofem minuter. Då stod det oavgjort, 1-1, och då gick jag. Spelet fortsatte, hade matchen spelats en månad senare eller två hade man tvingats avbryta den för mörkrets skull.

Fast Bemtech hinner säkert få hjälp med tekniken till dess.