N.I.I. i Sofia, Национален Изследователски Институт, som jag nämnde i slutet av föregående inlägg, grundades av två unga kvinnor, identiska tvillingar. Detta har sin betydelse i detta sammanhang.
Flinka och Žlinka Todorova har livet igenom haft nära kontakt och ett närmast telepatiskt samförstånd i alla frågor, säger de.
– Vi beslöt att utnyttja det, berättar Flinka.
– Ekonomiskt på något sätt, tillfogar Žlinka.
Det är inte bara företagsvärlden som är intresserad av opinionsmätning och verkan av reklamkampanjer utan systrarna tror att deras innovationer i framtiden kommer att få genomslag också i politiken.
I korthet går det ut på att man registrerar mänskors attityder och inställningar i olika frågor, som framgick i gårdagens blogg. Med tillhjälp av sofistikerade apparater kan man mäta också mycket små reaktioner på olika påståenden och det gör det möjligt att även hos sovande medborgare – ”kanske framför allt hos sådana”, säger systrarna – kunna registrera en mängd olika attityder av olika styrkegrad.
– Vi, säger systrarna, tror att mannen på gatan ännu inte är mogen för att sova med elektroder kopplade till hjärnan, men det är en framtidsvision vi har. Tekniken är inte en herre, som många fruktar, utan en tjänare men vi behöver tid för att vänja oss.
– I detta skede nöjer vi oss med anspråkslösare mål. Vi kan utgå från en vanlig vardagssituation. Vid uppvaknandet lägger medborgare X märke till att det tänker kraftigt i huvudet. Som han är upptagen av arbete eller annat, hinner han inte närmare reflektera över innehållet i tankeverksamheten. Då kopplar han helt enkelt en eller flera elektroder till huvudet och sin persondator, väljer ”Ämne” på skärmen och preciserar det eventuellt närmare. Och medan han exempelvis borstar ev. tänder, riktar han sin uppmärksamhet på denna sak en minut eller två.
– Det är, säger Flinka.
– Allt, avslutar Žlinka.
Det säger sig självt att metoden, när den väl är genomförd, kommer att medföra stora inbesparingar för både staten och privata entreprenörer. Lagstiftningen tänker sig systrarna i framtiden helt överlåten åt denna registreringsmetod.
– Några menar att den innebär ett hot mot demokrati och yttrandefrihet. Det kan vi inte förstå! Tvärtom kommer allas åsikter att kunna tas tillvara, förutom de hjärndödas. Situationen blir alltså närmast omvänd till hur det förhåller sig idag med ett kostsamt parlament som via allmänna val samlas för att lagstifta.
Vi följer med intresse den framtida utvecklingen i N.I.I., liksom 92,3 % av våra läsare. Resten, 7,7 %, visar rentav stort eller mycket stort intresse.