«

»

mar 18

Möten och mänskor, del 229

-Jag läser aldrig böcker, säger han.

-Aldrig? frågar jag.

-Nja… i skolan måste vi läsa två böcker. Men inte sedan dess. Någon… Blomqvist?

Om det var Mästerdetektiven eller om det kanske var Anni minns han inte och vill inte dröja vid det motbjudande ämnet. Själv har jag efter bästa förmåga följt det råd jag en gång fick av Falstaff, fakir: ”Flitigt läsa gör dig klok. Därför läs varenda bok.”

Som min ekonomi med stigande ålder blivit lika svag som min syn eller tvärtom blir det för det mesta bara några sidor om dagen i någon gratisbok jag hittat på biblioteket. Men ändå.

Han som aldrig läser böcker fördjupar sig i seriemagasin, företrädesvis science fiction, och är en aktiv nätspelare. Det avspeglar sig också i hans ordförråd som innehåller många sprutropsord och andra injektioner. Men det har blivit vanligt också bland äldre mänskor idag – ”jag blev alldeles...” – och sedan åskådliggör de med stort gapande mun hur det gick till när de blev alldeles.

Jag rekommenderar i alla fall mannen att läsa en viss bok. Han rycker på axlarna och säger ”May be”. Och dörren säger ett ljudligt men inte ovänligt ”SLAMM!!!”.