«

»

okt 01

Möten och mänskor, del 184

När min granne talar om Akropolis, tänker han på bilar.

Och det skall jag inte förebrå honom för. En bildad och civiliserad person som bott i Österbotten förknippar naturligtvis Akropolis med den österbottniska ladan men det körs också ett VM-rally som fått sitt namn av det grekiska tempelområdet.

Man tävlar ju också i löpning i alla stora mästerskap på en sträcka av 42,195 km, ett udda tal i både yards och meter men odödligt vordet genom ortnamnet Marathon.

Grannen har själv tävlat i bil och numera står han i rök och damm vid vägrenen. Han beskärmade sig över grekernas brist på kultur i trafiken.

—En traktor med hölass på motorvägen! Med två män sittande ovanpå…

Och ändå måste han medge att allt flyter, πάντα ῥεῖ, på ett sätt som trafiken annars gör bara i Venedig. Även om rättigheter ss. det vi kallar ’förkörsrätt’ i Aten inte är något man har eller besitter i kraft av regler, utan något man tar sig.

Men vad är trafik?

Ursprungligen avser ordet allt slags handel och enligt SAOB kan etymologin återgå på ett ord som betecknar hällande av vin från ett kärl till ett annat. Trafik är rörelse, trafik är liv.

Kring henne som hatar står allting stilla.

Vi längtar efter minsta rörelse, minsta tecken på förvandling och liv. Men orörligt som de vita ruinerna av en svunnen tid höjer sig våldets tempel över mänskornas vimmel.