«

»

aug 20

Möten, virus och mänskor, del 1535

Nedanstående kriminalfall har upptecknats av Ralf kring 1954-1955 med en dålig skrivmaskin:

– – –

EN CYKELTUR.

Nästa dag for barnen ut på en cyckeltur,de hade smörgåsar och limonad med sig för de tenkte stanna borta tills kvällen. Klockan tio begav de sig i väg.
De fem barnen cycklade förbi ängar,hagar,skogar och sjöar. Då klockan blev två tog de matrast vid en sjö. Det var en härlig måltid tykte de fem barnen.
Efter de ätit tog de ettt härligt dopp i den lilla sjön.
Då klockan blev fem pakade de sakerna ihop på cycklarna. Men nu då det var mörkt och barnen hade lyktorna på då de for längs en ganska bred skogsväg. Plötsligt såg de en bil komma längs vägen och för att inte bli påkörda måste de fara på sidan utav vägen.Men det underligaste var att bilen inte hade lyktorna på som andra bilar.Häpna tittade barnen på bilen då den inte hade lyktorna på.Bilen var en mörkblå Påbeda,den såg ganska ny ut och troligen var den splitterny.Då de cycklade hem pratade de hela tide om den mystiska bilen.Då de hade somnat drömde de om bilen

ETT MYSTERIE.

Nästa dag då barnen läste tidningen Sod det:
(H.B.L.) I går kväll blev en splitterny Pobeda stulen från taxistationen i Kaskö.Det var en mörkblå Påbeda somstals. Numret på bilen var RS-845.
Flera bilar har också blivit stulna också från andra holl.
Den som vet nogot om händelsen medelas ta kontakt med polisen.

Men det var ju samma bil vi så i skogen! utropade Dick. Det blir väl bäst att gå till pappa först,sade Olof.De gig till deras pappa som hette Emil Johanson och berättade det som de varit med omm.Pappa Johansonn sade, deet är nog bäst att ni går till polikammaren nu genast.Barnen gik altså till polisstatsio och berättade det som de settt.Dett här blir den första ledtråden vi har,sade överkonstapeln leende.

FEM SOM DEKARE.

Nästa dag beslöt barnsn att vara dekare och ta reda på de stulna bilarna. Först cycklade de till skogen där de hade sett bilen. Efter en stund såg de mycket riktigt julspår och det var där sandvägen var mjuk Det hade blåst väldigt efter barnen kommit hem och blåsten hade sopat igen julspåren.Missmodiga vände de fem barnen tillbaka.Vi måste tänka igenom saken grundligt,sade Dick.Jag vet!utropade Betty vi har ju en karta över Kaskö.
Då de kom hem frågade de om de fik ta kartan, och det fick de. Snart hittade de skogstigen som de hade farit längs.Plötsligt gav Göran ett utrop, Titta här är ju ettt hus bäst att vi undersöker det först! Vad heter huset,fågade Betty. Spionnästet,sade Lisa.
Nästa dag frågade de om de fick fara på en utflykt, och det fick de.
De syklade till huset och ganska snart hittade de också det.

INTE NOGOT SPÅR.

Bäst vi går och spionerar på gården,sade Dick.
Just då Dick skulle fara bort från busken,såg han gubben komma imot honom. Jaså, det är barn i farten som tänker stjäla bär från gården,sade han.Men jag skall nog ta den vanan ur dig, kom hit så skall dy få ett kok stryk.Dick måste gå fram till honom,oh mannen tog honom i sitt knä och slog det värsta han kunde . Då Dick hade kommit till de andra barnen sade han,Dendär gubben var oträvlig.Bäst vi far häm nu ,sade Olof .
Då barnen kom hem hade redan tidningen kommit, Barnen läste tidningen.Plötsligt ropade Betty till, titta hä sade hon och pekade på en rubrik.Så här stod det.
(H.B.L.)Ikaskö blev åter nogra billar stulna under nattens lopp.Bilarna var;En röd Austin nr.VS-39 Körd 156000 KM.Den andra bilen var;Blå Volvo NR AJ-17 Körsd 41000 KM. DEn tredje bil en var,blå Mercdes NR 758 Bilen var körd 200 km.