«

»

jul 04

Möten, virus och mänskor, del 1487

– Nej, sade Bertrand. Nej, jag begriper det inte!

Han såg på mig med uppspärrade ögon och tom blick. Han liknade grannas mor när hon – fyra månader och elva dagar efter att ha sett underbyggare – försökte komma till rätta med sin upplevelse. Småfolk finns ju bara inte… men ändå… vad kan det ha varit… jag såg dem ju själv! Klarvaken!

Men föremålet för Bertrands häpnad var högst konkret. Han höll det i handen.

Jag bad honom lyfta upp det på bordet, eller den. Den såg ut som en vanlig, vit huvudkudde.

– Jag begriper det inte! upprepade Bertrand. Ingen av mina kolleger begriper det heller.

Kudden, av märket SovaLätt, hade av Bertrand utsatts för ett noga förberett medicinskt experiment. Han är medicine studerande och hans fasters kusin lider av sömnlöshet. Under de tre första observationsdagarna tog det i medeltal tre timmar (180 min.) innan han somnade på kvällen.

Men med SovaLätt under huvudet somnade han in på i medeltal två timmar och trettiotre minuter (153 minuter) de följande tre kvällarna! Förbättringen var alltså statistiskt signifikant – inte mindre än femton procent kortare tid krävdes för erhållande av sömn med en SovaLätt-kudde än med den han vanligen begagnade.

Bertrand involverade sin fästmö i experimentet från början, hon studerar samma ämne. De hade avlägsnat alla störande moment från det rum där fasterns kusin brukar sova. Inga oljud, rätt temperatur. Inget kaffe eller stimulerande medel före sänggåendet osv. Det fanns alltså inga okända faktorer att ta i beräknande, alla effekter måste tillskrivas SovaLätt.

Bertrands eget kaffe svalnade. Han bara stirrade, och mumlade: jag begriper det inte, jag fattar inte…

– Nå, sade jag, det är tydligen ett faktum i alla fall. Jag föreslår att du berättar det för MSN som brukar publicera medicinska nyheter, jag vet inte hur man får datorn att låta bli att visa sidan…

Bertrand vaknade till.

– MSN? sade han. Sade du meddela MSN? Ja, men det var det första vi gjorde, redan den första kvällen experimentet varade. Det är dyrt att vara medicine studerande… men… jag begriper faktiskt inte hur SovaLätt kan… och det gör alltså inte Brita heller… Rent Ut Sagt: Vi Är Förbluffade!