Månatligt arkiv för september 2024

sep 25

Möten, virus och mänskor, del 1563

En kvinna – hon som hatar – hatade sin yngsta dotter. Det var inte ett sådant hat som syns för världen, o nej: hennes hat var insvept i många masker och kappor. De hette Svek, Falskhet och Feghet, också många andra namn hade de. Hon som hatar älskar speglar. Där ser hon sig som hon …

Fortsätt läsa »

sep 16

Möten, virus och mänskor, del 1562

Bland vidskepliga betraktas fredagen den 13:e som ett särskilt olycksbådande datum. Med nödvändighet inträffar vissa olyckor och katastrofer också under dessa dagar i mänsklighetens historia. Men övertron tar inga hänsyn till sannolikhetsberäkningar och logik. Man förstorar upp det som inträffat och glömmer de som inträffat på andra datum. I mitt personliga liv har vidskepligheten ingen …

Fortsätt läsa »

sep 15

Möten, virus och mänskor, del 1561

Jag har dröjt och jag har väntat och jag har tagit all tänkbar hänsyn. Detta inlägg publiceras långt senare än vad som är brukligt – långt in på förmiddagen. Men nu kunde jag inte vänta längre, för läsarnas behov går ändå först. Det är Olga Ollonborre. Det är hennes violetta, blåröda hatt, som förorsakar dröjsmålet. …

Fortsätt läsa »

sep 14

Möten, virus och mänskor, del 1560

Ibland… den som mött ett äkta, glödande hat någon gång… har kanske fått uppleva hur det flammar upp ibland, eller – om man så vill – hur det kastar en skugga av isande köld ständigt på nytt över livet när man inte väntar det. Också över ens allra närmaste, mest älskade. Hon som hatar har …

Fortsätt läsa »

sep 13

Möten, virus och mänskor, del 1559

Karlavagnen är upp och ned, den har krockat med en Stor Björn och Laura ligger i diket. – Skaklarna pekar i alla fall fortfarande på Polstjärnan, tänker hon och ruskar på huvudet. Det är klart och inte dimmigt. När hon fick sin gula hatt, vart hon lätt förvirrad. Hon körde ut på landsvägen men blandade …

Fortsätt läsa »

sep 12

Möten, virus och mänskor, del 1558

Hampus med hattarna har ett utvecklat hattsinne. När det kommer en kund, vet han genast vilken färg vederbörande behöver. Det går inte till som i en vanlig butik. Det är inte så att kunden träder in i lopptorget och trevande eller avgjort säger: ”Det skulle vara en hatt.” Utan när han kommer in i hattavdelningen …

Fortsätt läsa »

sep 11

Möten, virus och mänskor, del 1557

– ”När man är liten, orkar man vara i farten hela dagen”, sade den lilla treåriga flickan barnsligt anspråkslöst till Gertrud och mig beträffande boken. ”Och tänk på kineserna! Vi får i alla fall vara tacksamma för att förhållandena där borta är bättre idag.” Hon syftade på hur det var förr på den plats, inte …

Fortsätt läsa »

sep 10

Möten, virus och mänskor, del 1556

– Då behövs jag inte längre! säger [Miranda] och omfamnar hjärtligt Gertrud till avsked. – Nej, nu är jag ju riktig! säger Gertrud glatt. Finns, och allt. Trevlig resa! [Miranda] tar flyget hem. Det behöver hon ju egentligen inte göra, för fantasivarelser förflyttar sig hur de vill. Men [Miranda] tycker om att flyga. Klockan åtta …

Fortsätt läsa »

sep 09

Möten, virus och mänskor, del 1555

Och jag läste en bok, en gammal, gammal bok; jag läste den alla mina dagar. Det är en mycket märklig bok, jag överdriver inte, för den är skriven av en treårig flicka. Den handlar om våren. Hon berättar hur det är på våren och om det hon ser och upplever omkring sig. Och boken fick …

Fortsätt läsa »

sep 08

Möten, virus och mänskor, del 1554

Där var en man, och han öppnade tomatförpackningarna och började byta och plocka ut de bästa till sin. Där var en expedit, han kom till platsen och förklarade att så fick man inte göra. Då sade mannen: Jag kommer aldrig mera till denna butik. Vem gjorde rätt? undrade Gertrud. Ingen, någondera eller båda? Jag tror …

Fortsätt läsa »

Tidigare inlägg «