«

»

feb 07

Möten, virus och mänskor, del 475

I livets stora lotteri har mig beskärts ett registernummer på bilen med tre lika bokstäver – låt säga, som JJJ-(och tre siffror).

Nu var det en granne som skulle följa mig med paketbil till ett för honom okänt ställe. Ett ögonblick, sade jag, jag skall bara hämta min bil så kör jag före. Det är en (blå) (Toyota) (farmare) med registerbokstäverna JJJ…

Men nu ser jag honom följa en främmande bil! Inte så märkligt, ty det är en (blå) (Toyota) av (farmarmodell) och dess registerbokstäver är (JJJ). Och det var den enda på fabrikens stora parkering!

Om vi opererar med 25 bokstäver av lika tyngd, är sannolikheten för de lika bokstäverna 25*25*25 = 1/15625. Det vill säga – en av över femtontusen bilar jag möter har samma bokstavskombination.

Lägg därtill samma färg, samma märke och samma modell (farmare). I övrigt var bilarna inte identiska och den andra var mycket nyare. De kommer alltså inte ur samma ’kull’ och sammanträffandet låter sig inte förklaras av detta – men också den första av siffrorna var identisk med min första.

Jag borde ha köpt en lottokupong i stället!

Om nu lycka i spel är en stationär företeelse – vilket ju många tror: ”Jag har alltid otur i lotterier.” Så skulle högsta vinsten denna gång ha gått till missionen.

Men att något sådant skulle ske i vårt sekulariserade fosterland är antagligen det minst sannolika av allt.