«

»

jul 11

Möten, virus och mänskor, del 1201

I Seattle finns hans kontor i översta våningen i en skyskrapa. (Det är hett där just nu.) Han är en av de unga direktörerna med framtidsutsikter. Han ingår i en grupp av lovande löften som det multinationella bolaget utsett att skolas för de allra högsta posterna. Han har examen i ett merkantilt ämne från ett av världens främsta universitet.

Firman har verksamhet också i Finland. Om och när han besöker landet någon gång, bor han på något av de allra dyraste lyxhotellen. Där är dygnsavgiften större än min månadsinkomst.

Karriärmöjligheterna är oanade. I det stora landet i väster är också en framtid inom politiken ett möjligt alternativ, kanske sitter han som senator en gång? Hans nationella ursprung utgör inget hinder, kanske snarare tvärtom. Och han har den rätta ideologin från början, han behöver inte tala för idéer som han inte helhjärtat omfattar.

– – –

Det är hans mor som berättar. Hon är en estnisk städerska med tillfälliga arbeten, hon bor i en förort till Helsingfors och hon sitter och samtalar med mig på en hållplats i väntan på en buss som är mycket försenad.