«

»

apr 11

Möten, virus och mänskor, del 1133

Ingen har nog aldrig hört mig överdriva men det är en hemskt väldig nytta jag haft av den ask med utbrända tändstickor som jag hittade när jag klämde foten mellan jul och nyår. (1040, den 27 december.)

Det går att förvara tid i den. Och så kan jag ju framvisa den som ett bevis för att jag inte röker. Skulle jag någon gång erhålla något osinnligt bevis på uppskattning – en hederstitel, en fyrkantig triangel eller något annat av rent abstrakt konkretion – så är det en lämplig plats att förvara också det i.

Men nu var det en vandrerska som sade: ”Jag har pengarna som i en liten ask.” Vad menade hon? Vad i askens väsen gör att en liten sådan är vad man har eventuella framgångar som i?

Svenska Akademien märar att uttrycket betyder ”hafva ngt i sitt våld, vara alldeles säker på att få ngt”. Och en ask har sitt namn av trädslaget ask. ( Eftersom tändstickor tillverkas av ett annat trädslag, är det alltså eg. en aspask jag alluderade på ovan. )

OCH eftersom en kommande belöning är en tänkt entitet, ryms den tvivelsutan i en aspask. Tanten – kalla henne Pandora – förvarar alltså någonstans, i något mem. undangömt skrymsle av sin tankevärld, denna märkliga lilla låda med pengar lika opåtagliga som kryptovaluta.

Nog är det konstigt. Vad händer sedan om hon verkligen får pengarna? Då krossas den lilla aspasken, då har den tjänat ut.

På tal om Haydn, han fick en förgylld snusdosa med dukater i till brädden av kejsaren som ett ynnestbevis. Jag skall nämna det för Pandora, som ett julklappstips.

En fin vink.

Enligt Svenska Akademien betyder ’vink’ …