«

»

sep 20

Möten och mänskor, del 173

Bakom fasaden händer mycket” heter en samling små episoder ur verkligheten, återgivna av den norske pastorn H. E. Wisløff. Vad händer då bakom fasaden? Hos oss?

Ett stenkast – ett mycket långt stenkast av jättarna på järnvägsstationens fasad – norr om Helsingfors driver tre runda damer sitt hederliga geschäft, ett konditori. Och i deras fönster hänger julgranssaker och hästar, grisar och pepparkakor men det är först i juletid, det.

Det är inte jul nu utan en mycket grå och regnig och kylig morgon då jag sticker mig in. De för nämligen inte bara mastiga tårtor till höga priser utan också kaffe. Och vardagliga gårdagsbullar till nedsatt pris.

Där finns inga andra kunder, vanligen brukar det vara gott om dem. Nu upplyser mig den ensamma runda tanten bakom disken dock att de har två bagare i full sysselsättning.

Och hon öppnar svängdörren och låter mig skåda: ett mycket ljust och varmt rum med flera personer i intensiv verksamhet, förfärdigande alla de slag av sötebröd som jag inte skall försöka namnge, än mindre beskriva. Det är en stark kontrast till den livlösa grånaden bortom – framför – väggen.

Det är beställningarna av bakverk de runda tanterna lever på. Ensamma kunder vid en slätstruken kaffekopp ger inte tillräckligt.

Vilken är min baktanke med detta inlägg? Det är uppenbart. De grå jag ser skynda förbi på gatan bortom det regnstrimmade skyltfönstret bär på drömmar, hopp och tankar jag inte ser.

Men också missmod och förtvivlan. Och vad händer väl bakom fasaden hos henne som –