«

»

aug 29

Möten och mänskor, del 151

Flera ansikten.

Såhär går det till: jag sitter utanför X-köpings servicestation, trettio kilometer från landets centrum.

Vid automaten står en bil. Dess unge förare har problem med något och kommer till mig: ”Excuse me!” Hans utseende är obestämt österländskt.

Det är värsta rusningstid och en otålig kö bildas bakom honom. Problemet gäller tioeurossedeln han vill betala med. Han har aldrig använt automat förut och frågar mig varför den inte accepteras. Jag ser att den är mycket naggad i kanten i den ände som matas in, kanske är det problemet?

Eller är det ett helt annat?

Jag föreslår honom att byta den till en annan sedel någonstans, själv har jag sällan så mycket på mig. Han vänder sig till följande kund, det lyckas inte. Sedan föreslår jag honom att gå in till kassan och växla. ”Yes, thank you!” Han skiner upp vid mitt eminenta råd och går – till sin bil och kör snabbt iväg.

Två män på samma plats vände sig också till mig i min egenskap av allmänt förtroendeingivande person. De kommer från Italien och de visar mig en karta av regionen de kommer från, med visitkort.

Nu har de varit på försäljningstur i Finland och har mycket bråttom till flygfältet i Vanda. Därför får jag dessa dyrbara, blänkande nya elektriska pumpar i baksätet till ett otroligt lågt pris!

Incredibile, i sanning.

Men om nu alla dessa herrar råkade vara hederliga? Verkligheten är underbar.

Så påstod jag inte heller något annat.

Här i världen kan ju till och med en äkta hälft visa sig vara den falskaste av dem alla.