«

»

aug 19

Möten och mänskor, del 141

Ny forskning! skriker den ena pestflaggan vid mataffären. Ny forskning visar att äpplen har en överraskande effekt på hjärtat.

En medelålders kvinna med smått ängslig uppsyn läser rubriken och säger till sin man: ”Köp äpplen! De hindrar hjärtinfarkter!”

Hennes medelålders man säger inget, han står orörlig med shoppingvagnen i ett fast grepp. Han rör inte en min. De köper inga äpplen.

Jag ser henne ängsligt cirkla kring man och kärra från den ena produkten till den andra medan hon noga studerar innehållsförteckningar och varudeklarationer. De rör sig mot kassan, långsamt som kvällskyn mistar sin purpur. Han rör inte en min.

Att leva hälsosamt är påfrestande.

Nu får hon som läser detta gärna känna igen sig om hon läser det. Hon prenumererar på tidskrifter om hälsa och välmående, hon deltar i både gratisgrupper och avgiftsbelagda sådana på nätet, hon lägger ner mycket pengar på de livsmedel som för dagen påstås besitta extraordinära salutogenetiska kvaliteter.

Men hon som hatar har börjat experimentera med farligare ting än livsmedel. Hon praktiserar österländskt influerade tekniker för själens och hjärnans tömmande. Hon vet eller inte vet att samvetet slinker sin väg på samma gång i den stora rengöringen. Och naturen tål inga vacuum, onda andar som är sju resor värre står vid dörren.