«

»

dec 01

Möten och mänskor, del 093

Stormakterna har sina mest gynnade handelspartners. Flygplatser lär ha sina VIP-entréer. Vanliga konsumenter har förmånskort av olika slag.

Jag känner mig som gynnad kund i en kaffeservering i en av huvudstadens bensinstationer.

Det är nämligen inte bara fotbollsintresset som kan vara livsinnehåll för mänskor, som i föregående inlägg. Det kan också vara Formel 1, racertävlingar på bana. Nu har Finland haft ett antal lysande namn inom denna ”sport”, det har främjat intresset.

Hon betjänar alla kunder vänligt. Men det är ändå sällsamt att se henne lysa upp i ett Formel 1-leende när jag kommer för att hämta min kaffemugg. (Någon rabatt kan hon inte bevilja men vad är en rabatt mot ett leende en tidig, grå storstadsmorgon?)

Det var något helt annat, jag minns inte vad, som jag var tvungen att fråga henne en tidig morgon då jag inte haft tillgång till massmedier under natten. Men hon visste ingenting om denna stora mediehändelse. Hon hade nämligen bara tittat på Formel 1, sade hon.

Det framgick snabbt att Formel 1 var Livet för henne. Och för mig är nyfikenheten på säregna existenser också en viktig ingrediens i livsbrygden. Så jag brukar fråga henne om det jag inte vet och förstår och även om det jag begriper och som därför ibland förbryllar mig ännu mera. Det hjärtat är fullt av, talar munnen, och hon delar gärna med sig av sin kunskap.

Varför reser man till Monza fastän man inte har gott om pengar? Varför tittar man på bilar som åker runt samma asfaltslinga i över sextio varv? Varför är det en idrottslig bravad att låta sig föras till seger av över 600 hästkrafter? Varför sätter man pengar på kläder, mössor och halsdukar, porslin och prylar med en annans efternamn eller ett bilmärke förtryckt? Varför jublar man när en personligen obekant person triumferar? Varför kallar man det sport när stallet kan beordra en förare att medvetet förlora mot en annan? Varför skulle hans personliga seger ge vår nation och vårt folk en särskild och kollektiv heder?

Kanske formulerar jag mig inte just så men det är svaret på sådana frågor jag är på spaning efter.

Hon ler gynnsamt och berättar.