«

»

feb 23

1978: Isaac Bashevis Singer

Singer har en omfattande produktion på jiddisch och engelska och han har varit bosatt i Polen och i USA. Han var barnfödd i en judisk by, en shtetl. Förvånansvärt mycket litteratur har uppstått i sådan miljö. Judiska författare är överrepresenterade bland världens främsta.

Förklaringen ligger utspridd på många olika håll. Pogromer och ghetton gör det nödvändigt att formulera den mänskliga tragedins predikament, samtidigt kräver överlevnadskampen förmåga att formulera sig på det rätta sättet och att vid behov fabulera. Och judendomen är en skriftreligion vars lärda alltid ivrigt debatterat den gudomliga Lagens rätta mening och förståelse.

Det är alltså inte bara ädla känslor som denna omgivning föder. Man möter många olika karaktärer hos Singer, också många svaga karaktärer. Och karaktärssvaghet är en beståndsdel i den hatiska läggning jag här har behandlat.

Ta hans första betydande verk, trollkarlen från Lublin, Der Kunzenmacher fun Lublin. Överdrifter åt båda hållen vad gäller bedrägerier och otrohet och vad gäller ruelse och botfärdighet.

Så blir det när mänskan själv skall hjälpa upp sin situation.

Hon som hatar står vid en öppen dörr, fri att träda in i en ny tillvaro av förlåtelse, försoning och upprättelse.

Men antagligen rasar hon samman vid anblicken och väljer att i stället själv, själv, själv få välja sin egen och sina offers fortsatta plåga.