«

»

mar 02

1972: Heinrich Böll

Två organisationer med våld på programmet betecknas med akronymen RAF. Den ena bär ansvaret för att ha mördat ett tiotal personer; den andra är skyldig till tusentals oskyldiga mänskors död och till ett vansinnigt och omfattande förstörelseverk.

Men de första, Rote Armee Fraktion, betraktas som ondskefulla terrorister medan Royal Air Force ses som en organisation bestående av hjältar.

Heinrich Böll hör till de tyska författare som skrev om nazitidens förbrytelser. Mig veterligen har han inte, åtminstone inte i större omfattning, berört de terrorbombningar som Royal Air Force och de allierade genomförde av civilbefolkningen i redan besegrade tyska städer. För ögonblicket kan jag inte erinra mig någon annan framstående tysk än Hans Magnus Enzensberger som systematiskt behandlat dessa illdåd.

Die verlorene Ehre der Katharina Blum oder: Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann heter den roman där Böll tar sig an RAF/Baader-Meinhof. Här drabbar ondskan och våldet en okänd hushållerska. Hon blir föremål för våld och hon drivs att bruka våld.

”Den som tar till svärd, skall med svärd förgås.” Det gäller Katharina Blum, det gäller henne som hatar. Det gäller enskilda och organisationer.

Heinrich Böll är en ypperlig författare när det gäller att visa oss sanningar vi vill förtränga, enskilt och kollektivt. Hon som hatar är på flykt undan det hon gjort. Det finns ingen tillflykt.