«

»

mar 03

1971: Pablo Neruda

För att fortsätta på gårdagens tema om vilka skilda innebörder samma ord kan ha för skilda mänskor: vad innebär uttrycket ”händelserna den elfte september”?

I USA refererar man med denna datumangivelse till terrorattacken år 2001, då över 2700 personer miste livet främst i World Trade Center.

Men vad innebär samma datum för dem som lidit av och under USA:s våldsdåd?

Samma datum år 1973 störtades och dödades i Chile Salvador Allende, som efterträddes av diktatorn Augusto Pinochet. Med USA:s stöd och goda minne ”försvann” och dödades tiotusentals chilenare under dennes blodiga diktatur.

Pablo Nerudas storverk – åtminstone i konkret bemärkelse – är diktverket Canto general, en världshistoria på 15.000 rader där temat är Chiles befrielsekamp i historien – mot USA och andra. Pablo Neruda var kommunist och tolkar kampen i marxistiska termer.

Även om marxismen som politisk rörelse är dödförklarad, är dess begrepp fortfarande användbara. Det strukturella våld hon som hatar utövar med hjälp av de nyttiga idioter som inte genomskådat hennes manipulationer, kan fortfarande utgöra ämnet för en sång, en dikt, en roman, en blogg.