«

»

nov 20

Drabbad av en artikel

En artikel på Yles hemsida idag drabbar mig: http://yle.fi/uutiset/3-9298246

 

Den talar om skilsmässa och hur hon som hatar manipulerar barnen och uppviglar dem till hat mot sin far.

 

Helinä Häkkänen-Nyholm är docent i rättspsykologi. Hon säger att det är synnerligen skadligt för barnets utveckling när den förälder – för det mesta modern – som bor med barnen med alla medel försöker förstöra deras förhållande till fadern.

 

”—Barnet börjar tro på de minnen och minnesbilder som den förälder som försöker främmandegöra den andra skapar i barnets tankar och sinne om den andras ondska.” (Min övers.)

 

Sådana barn blir lätt ångestfulla och deprimerade.

 

Och för den förälder som mister sina barn är händelsen traumatisk. Häkkänen-Nyholm säger att det är värre att mista sina barn på detta sätt än att mista dem genom dödsfall.

 

”—Sorgeprocessen kommer aldrig igång, den har stelnat i en förhoppning om att barnet ändå skall återvända till förälderns liv.”

 

Det är också enligt henne viktigt att lära barn och unga att känna igen manipulationer. Men många mödrar som aktivt manipulerar bryr sig inte om barnens bästa!

 

Deras eget jag står i centrum, deras vilja och lust att dominera och bestämma är det viktigaste, hämnden och hatet styr deras handlande.

 

Tanken på hämnd är central enligt Häkkänen-Nyholms erfarenheter. Hon som hatar menar sig ha blivit illa behandlad på något sätt – kanske inte fått dominera familjen exakt som hon ville – och nu hämnas hon med barnen som spelbrickor.

 

Artikeln är lång och visar i detalj hur hon som hatar kan dupera omgivningen och rentav får hjälp med att låta sitt sjuka hat och sitt hämndbegär förstöra barnens liv.